Complaint: Marktplaats betrokken bij criminele activiteiten?

user-63021 on 24 September 2011 about Marktplaats in category Websites

New complaint
In treatment
Complaint resolved
Complaint closed

My complaint:

Het laatste jaar heb ik en enkele anderen verschillende malen moeten constateren dat Marktplaats bewust plaats biedt aan oplichters en fraudeurs. Dit varieert van personen die illegale of verboden goederen te koop aanbieden, tot mensen die (verboden) oproepen doen aan mensen om bijvoorbeeld bankrekeningen ter besschikking te stellen.
Deze advertenties kunnen niet alleen dagen blijven staan, ondanks meerdere malen rapporteren, maar ook direct herplaatst worden.
Dit terwijl een berichtje dat waarschuwt tegen deze praktijken, een gemiddelde levensduur heeft van 5 tot 10 minuten alvorens het verwijderd wordt.
Het heeft er dan ook alle schijn van dat Marktplaats niet alleen de oplichterspraktijken toestaat, maar er ook aktief aan meewerkt en dus strafbare feiten pleegt.

Klachten naar Marktplaats leveren structureel een standaard antwoord op dat Marktplaats niet in staat is om alle advertenties tijdig te controleren. Dat dit niet waar is, blijkt echter uit het feit dat de waarschuwingen van gebruikers tegen sommige oplichters, wél binnen 5-10 minuten na plaatsing, verwijderd kunnen worden.

Bovenstaande is geen éénmalig incident, maar een structurele handelswijze van Marktplaats. Uiteraard bezit ik hier meerdere vormen van bewijs van.

Desired solution:

Onafhankelijk onderzoek naar de handelswijze van Marktplaats en/of de personen die verantwoordelijk zijn voor het plaatsen en verwijderen van berichten. Het heeft er nl alle schijn van dat deze personen bewust illegale zaken laten staan en waarschuwingen hiertegen verwijderen.

All complaints of