Complaint: Boeven die Banken ook de SNS

user-3438 on 30 November 2009 about SNS Bank in category Banken

New complaint
In treatment
Complaint resolved
Complaint closed

My complaint:

=============== Waarschuwing ===============

Geachte lezer

Mijn nieuwe vaste periode van hypotheek gaat in per 1 januari.
Ik heb hypotheek met een zogenaamde rentedemper van de SNS.

Vroeger bestond deze uit de zes maands euribortarief plus ongeveer 0,5 procent demperpremie en circa 1 procent bankopslag. De rentestand werd elk half jaar opnieuw beoordeeld en ging heen een weer zodra deze buiten vooraf bepaalde uiterste grenzen kwam. Zo volgde de rente de afgelopen jaren eigenlijks netjes de euribor en werd het steeds een beetje meer. Tot aan de financiële crisis. Minimaal heb ik tot nu toe 3,5% betaald en maximaal 5,8 procent.

Tot mijn grote verbazing heb ik nu een nieuw voorstel ontvangen van de SNS bank voor een vaste periode van vijf jaar die aan alle kanten stinkt. Het ruikt een beetje veel naar DSB praktijken zal ik maar zeggen. Ik zal het uitleggen.

Het voorstel is nu ingaande 1-1-2010:

4, 8 % jaarrente.

Bestaande uit:

– 6 maands euribortarief 1,00% (flexibel)
– Verhoogd met en dempingspremie van 0,70% (vijf jaar vast)
– Verhoogd met een vaste toeslag van maar liefst 3,10% (vijf jaar vast)

Bandbreedte waarbinnen deze rente ongewijzigd blijft is ondergrens 3,8% en de bovengrens 5,5%

De kans dat de rente lager wordt dan 3,8 is onmogelijk vanwege de huidige lage euribortarief die niet echt veel lager zal worden dan 0% lijkt mij. En -0,1% zou die moeten zijn om precies deze ondergrens te kunnen doorbreken. Immers 0% plus 0,7% (dempingspremie) plus 3,10% vaste toeslag is reeds 3,8% en dit is precies ook de ondergrens. Oké het zij zo het wordt dus niet lager de komende periode van vijf jaar dan de voorgestelde 4,8%. Ondanks dat deze mogelijkheid in het voorstel wel wordt aangegeven. Zou ik mee kunnen leven zij het dat ik 3,8 % in totaal een absurde hoge verdienste voor de Sns-bank vind.

Echter nu andersom: Stel de euribor stijgt en laten we nu voor gemak eens aannemen dat deze kans de komede 5 jaar bijzonder groot is dat dit gaat gebeuren. Het lijkt me namelijk heel aannemelijk dat de euribor ingezet wordt om een te snel groeiende economie of een (aankomende) inflatie te bestrijden. Stel nu hij stijgt naar een hoogte van vijf procent (stand 2001 en 2008) dan zal het rentepercentage van mijn hypotheek ineens gaan naar een hoogte van 5 + 0,7 + 3,10 = een rentestand van maar liefst 8,8%. Wat dit met mijn koopkracht zal doen hoef ik denk ik niet uit te leggen.

Een beetje niet oplettende burger trapt hier zo in en tekent weer bij voor een vaste periode van 5 jaar. Er wordt ook nog eens bij gezegd dat je binnen 14 dagen wel even dit voorstel moet aannemen anders is het voorstel niet meer geldig. Bij niet reageren vervalt de hypotheek naar een vaste renteperiode van 1 jaar tegen een tarief volgens SNS van 5,5 procent (n.b. wijkt dit percentage 1% af van de op hun eigen internetsite vermelde percentage). In plaats dat je gewoon in het variabele tarief van nu 3,3% (sns variabel) gaat vallen. Een verkeerde voorstelling van zaken waarbij de burger wel even goed moet uitkijken wat hij gaat doen.

Ik vind de belachelijke hoge opslag die door de SNS en ook andere banken wordt gehanteerd getuigen van een vorm van pure diefstal. Het lijkt er zelfs sterk op dat de banken hier onder elkaar afspraken over hebben gemaakt. Van enige concurrentie is nauwelijks nog sprake. Echter het doen van zulke voorstellen zoals ik hierboven heb omschreven lijken op praktijken die we tot voor kort alleen van instanties als de DSB mochten verwachten.

Uiteraard kan ik kiezen voor een variabele rente, tenminste dat neem ik voorlopig nog maar even aan. Mijns inziens op dit moment wel de minst risicovolle keuze, gezien de verwachting dat de oplag toch eens weer naar beneden zal gaan.

Mijn vraag is heel simpel: wanneer grijpt de politiek de centrale bank de AFM of wie dan ook in en stelt paal en perk aan deze ongebreidelde vorm van geldvergaring. Wat doet de ministerie van financiën met de wetenschap dat menig burger door deze opslag en voorstelling van zaken straks een torenhoge rente moet gaan betalen vergelijkbaar met de tachtiger jaren en alle gevolgen van dien.

Een verontruste burger!

Advies:

Laat de eerste bank opstaan met:
– voor een ieder goed leesbare en begrijpbare producten
– een gewoon loon voor medewerkers en geen provisie en bonussen meer.
– met een eerlijke rente structuur en opbouw.
– met de mogelijk eenvoudig weg te kunnen gaan zonder allerlei onmogelijke of financieel / fiscaal beperkende mogelijkheden.
– met de vaste goed betalende te behandelen als koning en deze beter te behandelen dan nieuwkomers.
– met een servicegrichte instelling , scheelt enorm in de kosten voor de klachtenafdeling.
– met de instelling dat ze niets van doen willen hebben met het overnemen van zielige giftige gebundelde financiële pakketjse van derde wereld landen zoals Amerika.

Best Banken. Voor een echte bank is hier in Nederland een gat in de markt. Dit gat is enorm groot en er is enorm veel eerlijk geld mee te verdienen. Het gat kan zo namelijk worden opgevuld door een eerlijke bank. Geloof me aan klanten zat want eerlijk banken in Nederland bestaan nog niet.

Doe mij maar een bankvergunning, ik zou wel weten wat ik daar mee moest.

BANKEN EN TOEZICHTHOUDERS SCHAAM U DIEP

All complaints of